A blogról és rólam is

Miről is szól ez a blog? 

Jó kérdés :)

Szeretném összefoglalva bemutatni a Mater Familias blogot, létrejöttét és állandó rovatait.

A névadásról

Sokat gondolkodtam, mi legyen a blog címe, neve. Rengeteg blog van hála az ingyenes blogolási lehetőségeknek, de így sok név már foglalt. Egyszerűt, de a blog szellemiségéhez illő nevet kerestem. Sokáig nem találtam, végül kezembe akadt a Római élet című könyv, amiből még gimnazista koromban tanultam. Ebben írják, hogy az ókori Rómában a családanyáknak kitüntetett szerepük és helyük volt az államban. Megtetszett a családanya név is latinul, ami materfamilias -így egybeírták, de könnyebb elolvasni ha külön írom, ezért lett ez és így a blog neve.
Mivel azonban ez a blogspot blogcím már foglalt volt, ezért lett az URL oldal címe családanyu (igen, a családanya is foglalt volt már)

Miért is írom a blogot?

Anyuka vagyok, a feledékeny fajtából: mindent képes vagyok egy röpke pillanat alatt elfeledni, de emellett még az is jellemző rám, hogy mindent akarok és sokszor túlszervezem magam. Szeretnék sok időt tölteni a gyerekeimmel, de ugyanakkor fontos az is, hogy takarékosan éljünk, tiszta legyen a lakás, mindennek rendes helye legyen és sok-sok kreatív dolgot is szeretnék csinálni... Ki nem? De kinek van erre ideje? Ötleteket sem könnyű keresni a neten, illetve keresni könnyű, de annyi van! Ezért kezdtem el írni a blogot -és mert Pinterestre nem tudtam mindent kitenni ;-) Segítség magamnak is, hogy a számomra jónak tűnő ötleteket elmentem egy adott mappába, ami jelen esetben ez a blog. Tudom, sok hasonló van szerte a neten, azokat szeretem is nagyon, ez az én próbálkozásom, hogy összehozzak több témát, amik érdekelnek egy fedél alá -és azt hiszem, jópár poszt hasznos lesz másoknak is. És nem utolsó sorban a bevált praktikáimat -amit legtöbbször másoktól tanultam- elmentem hogy idővel majd gyermekeimmel is megoszthassam. (Sok praktikát már menet közben de amikre majd később, jópár év múlva lehet szükségük, azokat még nem tudom, idővel meg félek, elfelejteném). Így ez idővel ajándék lesz gyermekeimnek is :)

A blog felépítése


Avagy miről is írok?

A blogot már több, mint egy évvel a közzététele előtt elkezdtem írni, illetve elkezdtem blogba tölteni ötleteimet, a meglelt klassz linkeket, stb. Majd ezeket rendszereztem, az azonos témákat összeszedtem, egybeolvasztottam és lett ez a blog és bejegyzései. Könnyebb számomra is értelmesen összegyűjteni az ötleteket ha nyilvánosan írok -ez rendezetté tesz.
Vannak állandó (visszatérő) rovatok és külön posztok (azaz bejegyzések) is.
A posztok tematikusak. Pár témakört több bejegyzésben is érintek -így elkerülve a túlzsúfolt, túl terjedelmes bejegyzéseket. Fontos az átláthatóság és van olyan téma, amiről sokat érdemes írni, beszélni.
A legtöbb bejegyzés olyan, amit az interneten vagy nem virtuálisan láttam és megtetszett, mint ötlet. Akad pár saját kitaláció is -bár párra azóta már rábukkantam a neten, így a spanyolviaszt én sem találtam fel persze. Azért is írom ezt, hogy nincs annyi jó ötletem, de amiket látok, megosztom -forrással szigorúan!- és ami eszembe jut, szintén.

Állandó rovatok


Csak felsorolásképpen:
 • Varrós vasárnap -varrós ötletekkel kezdő varróknak, minden vasárnap egy, vagy több ötlettel,
 • Hónapokról:  teendők, ünnepek, egyebek az adott hónapban - minden hó utolsó napján közzéteszem a következő hónapra vonatkozó bejegyzést,
 • Papírtányér és WC papír guriga: két egyszerű hozzávaló sokféle kreatív gyermekmókához -mivel rengeteg ötlet adott e két eszközre, így azokat nem egyben, hanem külön bontva, kb két heti bontásban sorra veszem, randomszerűen megjelenő bejegyzésekben,
Lesz pár sorozatos cikk is:
 • könyvajánló -gyerekkönyvek különböző esetekre (tesó születése, orvosnál, iskolakezdés, stb),
 • spórolós ötletek a háztartásba (vízfogyasztás, főzés, vásárlás, stb)
 • kedvelt gyermekételek házi verzióban (hamburger, pizza, kakaós csiga, stb)
 • nyomtatható holmik különböző blogokról (jegyzetelős lap, bevásárló lista, karácsonyi tervező, stb)
És persze sokat írok majd a fontosabb, bővebben tárgyalható témákról:
 • ünnepek (Karácsony, Húsvét, Anyák napja, stb)
 • egészség, fittség,
 • ajándékozás (ajándékkészítés a kicsivel, sk, stb)
 • óvoda, iskola,
 • sk elkészíthető holmik (kozmetikumok, ajándékok, ruhák, stb)


Rólam


3 kisgyermek édesanyja vagyok, kis korkülönbséggel születtek, jelenleg 7, 5 és 2 évesek. Nem könnyű összeegyeztetni a családi dolgokat, feladatokat. Mindig is kerestem a könnyebb megoldásokat, melyeket itthoni és külföldi blogok ötletei között találtam meg sokszor. Arra gondoltam, amit nem is használok fel azonnal, mert még nem aktuális -pl. iskolakezdés régebben- azokat elmentem magamnak, ami pedig működött, de már nem használom, mert nem aktuális -pl. csecsemő megnyugtatása, mivel már egyik lányom sem kisbaba- azt is felírom, hogy ne felejtsem el... Szóval feljegyeztem mindent, rendszereztem és szabadidőmben foglalkoztam ezekkel, továbbá új ötleteket is kerestem. Aztán arra gondoltam, ne csak link- és fotóhalmaz legyen a dologból, de legyen koherensebb cikk-szerű egy-egy téma  -innen már egyenes út vezetett a blogformátumhoz. Arra is gondoltam, pár ötletet -akár megvalósítottam, akár nem, de jónak tartottam- elmentek kis szöveggel gyermekeimnek, hogy majd esetleg nekik később könnyebb legyen... és hogy nagyiként is fel tudjak valamit lapozni mikor megkérdeznek: és te hogy nyugtattál anno meg minket amikor kicsik voltunk? 
Több, mint egy évig készitettem elő a blogot, eredetileg 2012. január 1-i indulást terveztem, de halasztódott a dolog -annyi jó ötletet találtam újra és újra. Első terv az volt, hogy 365 napra 365 bejegyzés jut -minden napra egy- és ezek között lesz minden, amire jutottam, találtam, jónak tartottam. Ez nem fog összejönni -ennél már jóval több ötletem, bejegyzésem vár posztolásra, igy fogadjátok szeretettel mindet :) 

kapcsolat
e-mail cimem: sztics kukac gmail pont com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...