péntek, április 18, 2014

Húsvéti játékötlet: Tojásvadászat

 

Jó ötlet akár pár gyerekkel akár nagyobb gyerektársasággal is a húsvéti tojásvadászat.

Az alábbi verzió a kis, családi verziót mutatja meg. Nálunk tavaly ilyen volt és a gyerekeknek nagyon tetszett.


Nálunk tavaly volt először tojásvadászat -olvastam a neten és most vége meg tudtuk valósítani. Nem csináltunk nagy dolgot, nem volt most rá módunk, de pont emiatt szeretném megosztani Veletek a mikéntet, hiszen gyorsan és könnyen kész volt az előkészületi része és nagy öröm volt mindegyik gyermeknek (akik amúgy 2, 5, 7 évesek voltak ekkor)

Hozzávalók:

  • Papírlapok, toll és pár műanyag tojás (pl kindertojásbelső)
  • Kis gondolkodás a rejtekhelyeket illetően
  • És persze a húsvéti ajándék: valami apróság amit megkeresnek a tojásvadászat során a gyerekek.
Kigondoltam, mi lesz a rejtekhelye a fő meglepetésnek.  Ennél az fontos, hogy olyan hely legyen amit nem érintenek, láthatnak a tojások megkeresése során. Legyen másik szobában, ha a kertben lesznek a tojások, akkor bent, vagy fordítva, stb. Nálunk az emeleti hálóban volt elrejtve. A tojásokba egy-egy betűt és a következő nyomhoz egy kis tippet írtam le. EMELETEN volt a megfejtés, hogy ne legyen túl nehéz sorrendben raktam be a betűket és így összesen 8 db tojás kellett.

Hogyan jutnak el az első tojáshoz? 
Készítettem egy kis nyuszifészket műfűvel, kosárral, plüssnyuszival és ide raktam egy nagyobb tojást amiben a nyuszi levele -azaz a játékszabály- volt és az első nyomhoz tipp. 

A nyuszi a levélben leírja, hogy mi a játék, miket kell keresni, hol találnak nyomot, mihez vezetnek el a nyomok. 
A tojásokban pedig nem csak annyi szerepelt a nyomot leírom papíron, a következő tojás a (kikapcsolt, hideg) sütőben van, hanem valahogy így: "A következő nyomot ott leled, ahol sütit és sült ételeket lehet készíteni" -ez persze az 5 évesnek volt kihívás, hogy rájöjjön, hol keresse, a 7 éves olvasta fel a nyomot, a 2 éves meg eleinte duzzogott majd bekapcsolódott ő is és lelkesen szaladt a többiekkel a nyomok után.

Amikor megtalálták az összes tojást és összeolvasták a betűket (már a 6. körül tudta a nagylány hol lesz a "fődíj" de azért végigjátszották), akkor rohantak fel megkeresni az ajándékaikat. nagy volt az öröm és az élmény szerencsére :) 

Tippek a tojások elrejtéséhez:
  • fiók, amit a gyerek is elér
  • hűtő
  • sütő (ha nem használjuk)
  • asztal alá
  • a gyerek cipőjébe
  • mosógép
  • stb
A rejtekhelyeknél fontos, hogy biztonságos helyen legyenek. 
Mi is megbeszéltük, hogy a sütőbe mikor szabad nyúlni, egyáltalán közel menni hozzá, és mikor nem. Ugyanígy a hűtőből se vehetnek ki bármit bármikor, ezt is tudják, és megbeszéltük, ezen a tojásvadászat sem változtat, tehát attól még nem nyúlkálunk se a sütőbe se a hűtőbe.

Na és akkor íme pár kép a vadászatról, rejtekhelyekről:

 Ilyen a tojás és ezek voltak benne: egy betű és egy fecni a következő nyom fellelhetőségéről

Az utasításos cetliket megtartottam: jók lesznek idén is, hiszen akkor sikere volt ennek a játéknak és a húsvéti ajándékaik átadásának, megkeresésének, hogy biztosan idén is így szeretnék majd. Jó játékot Nektek is!


Print

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...