csütörtök, november 07, 2013

Karácsonyi tervező 2013

Készültök már a Karácsonyra?
Nem? Aki igen, az valószínűleg tudja, sűrűbb, húzósabb karácsonyi időszaka lesz idén.
Ha még ráérsz, mert a hagyományos, szokásos programok lesznek, akkor sem árt, ha átgondolsz előre pár dolgot. Hasznos lehet akár amiatt is, hogy beoszd a pénzed és tudjál félretenni az ajándékokra, ünneplésre, ha kell, utazásra is.
Azok az anyukák is már biztosan elkezdték -legalább fejben- a készülődést, akik több saját készítésű ajándékkal szeretnének készülni az ünnepre.
forrás


De most térjünk vissza mai témánkhoz...

Amiket gondoljuk át, tervezzünk meg:

 1. Advent - a felkészülés- milyen legyen? Lesz a gyerekeknek adventi kalendáriumuk? Mindegyiküknek külön vagy közös? Milyen lesz: ehetős bolti vagy sk készített? Mit kell beszerezni hozzá? Tervezünk adventi programokat külön?
 2. Mikulás -mit tervezünk adni a gyereknek és mikor, hogyan, lesz-e program amire elvinnénk -pl Mikulás ünnepség? 
 3. Programok -melyik nap hova megyünk, kikhez kell menni, kiket kell meghívni (érdemes az érintettekkel időben konzultálni is erről, nehogy fennakadások legyenek)
 4. Ajándékozandók -kiknek kell ajándékkal készülni, mennyit szánunk rá, van ötletünk, mit kapjanak? Kik kapnak sk készítettet? 
 5. Sk készítentő dolgok tervezője -kiknek, mit, mi kell hozzá, mennyi idő, míg elkészül (ráhagyással), kiket kell bevonni a készítésbe (pl gyerekeket)
 6. Kiadástervező -mikre mennyit és mikor kell költenünk? Ajándékok, dekorációk, programok, utazás, étel-ital, egyebek
 7. Kiknek küldünk képeslapot vagy e-mailt -képeslaphoz ha boltit küldünk, annak megvétele, megírása, ha sk készítünk, akkor alapanyagok vásárlása, képeslap készítését is tervezzük be
 8. Kívánságlistánk az ünnepre -miket szeretnénk csinálni (pl hangversenyre elmenni), avagy minek örülnénk ajándékba (gondoljunk egyszerű, sk megvalósítható ötletekre, ha a gyermekeink megkérdeznék, minek örülnénk)
 9. Menütervező -ebédek, reggelik és egyéb étkezések az ünnep alatt. Kipróbált és bevált karácsonyi receptek (étel, ital, sütemény, külön a fagyasztható sütemények, amiket jóval az ünnep előtt is elkészíthetünk), és a kipróbálandó receptek (amiket idén tuti bevetünk)
 10. Csomagolás, postázás -csomagolópapír, szalagok, egyebek, azaz minden, ami az ajándékok szép becsomagolásához szükséges. Jó ezekre is gondolni, mert bosszantó, ha a nagy tömegbe pont szalag miatt kell menni mert elfelejtettünk venni (vagy postai csomagolóért)
 11. Lakásdíszítés -van elég díszünk, vagy venni kell valamit? Milyennek tervezzük a lakás ünnepivé tételét? Hova tervezünk díszeket rakni? Lesz, amit sk készítünk a gyerekekkel pl.? Készítünk díszeket a nagyi lakásába is vagy az osztályterembe, ovis csoportszobába? 
 12. Karácsonyfa és díszei -tervezzük meg honnan és mikor veszünk fát? Tudunk korán venni és tárolni a fát? Vagy belefér 24-én délelőtt megvenni? Van elég dísz a fára? készítünk sk is díszeket?
 13. Ünnepi ruhák - van szép ruhánk az ünnepre? A gyerek sem nőtte még ki a sajátját? Van pótruihája ha leeszi, összepiszkolja az elsőt? Megvan és jó minden ruhakiegészítő, ami kell a ruhához -harisnya, hajcsatt, stb?
 14. Utazás -ha utazunk az ünnep alatt, de csak városon belül: van-e (busz)jegyünk vagy aprónk az automatához/buszvezetőnek? Tudjuk-e az ünnepi menetrendet -mikor és meddig járnak a tömegközlekedési eszközök? Ha taxizunk, tudjuk-e mennyivel kalkuláljuk az útiköltséget és ismerjük-e több taxitársaság telefonszámát is?  Ha saját autóval megyünk, akkor tuidjuk-e a pontos címet ha új helyre megyünk és van-e nálunk az autóban téli felszerelés, ha rosszra fordulna az idő? (jégoldó, kaparó, hólánc, stb)
 15. Ha messzebbre utazunk az ünnep alatt, akkor pláne elő kell készülni: csomagolni, szállást foglalni, utazást leszervezni
 16. Fontos információk az ünnepre -mint patikák nyitva tartása, boltoké, stb. Érdemes előre megnézni esetleg azt is, mi mikor nyit ki újra, hova szaladhatunk, ha elfogy mégis a kenyér vagy más fontos élelmiszer vagy ha beteg lesz valaki
 17. Egyéb ünnepek az ünnep alatt -ha valamelyik családtagnak, barátnak, vagy ismerősnek Karácsony környékén van ünnepe (születés- vagy névnap, évforduló), akkor nehogy elfeledkezzünk róla! Úgyis nehéz pont ehhez az ünnephez közel tartani a saját ünnepet (nekem is 23-án van a névnapom), pláne bosszantó tud lenni, ha mindenki el is felejti ezt és ráfogják a karácsonyi ajándékra, hogy na azt kapod a másik ünnepedre is... (nem az ajándék hanem a figyelem mennyisége miatt zavaró). Azt se felejtsd el, ha valaki pont a két ünnep között ünnepel! 
 18. Elmúlt ünnepekről -mit ajándékoztunk? Nehogy ismételjük magunkat és valaki minden ünnepre könyvet kapjon (uncsi lehet). Mi jött be nagyon, amit ismételni kell -program, étel, szokás vagy csak a készülés közben- és mit tervezünk a következő évre, ami most kimaradt? 
 19. Internetes oldalak, ötlet- és ihletadók -amiket érdemes újra és újra felkeresni (persze ezeket online is el lehet menteni, de jóü, ha megvannak a karácsonyi mappánkban is)
 20. Takarítási napló, illetve tervező -nemszeretem rész, de időben el kell kezdeni, beosztani a tennivalókat, hogy 24-ére ragyogjon a lakás és már csak a leesett tűleveleket kelljen takarítani....
 21. Kedvenc karácsonyi történeteink, meséink, verseink -amiket szívesen olvasunk újra és újra és amiket a gyerekeink is szeretnek. Lehet könyv, vagy csak egy mese, történet vagy vers. 
 22. Kedvenc karácsonyi dalaink -időben állítsuk össze a lejátszási listát, hogy igazi karácsonyi hangulatban teljen a készülődés ideje is :) Ha sok időnk van, készítsünk egy pörgősebb listát a takarításhoz, meg lehet egy lassabbat is, andalítót a meghitt estékhez
 23. Kedvenc ünnepi filmjeink -nagyon kedves és meghitt dolog összebújni adventi estéken és egy-egy karácsonyi filmet megnézni közösen. 
 24. Karácsonyi játékok -hátha van olyan játékunk amit szívesen játszunk és veszünk elő karácsony előtt. Lehet ez társas vagy karácsonyi legoszett de egy-egy játékötlet is mint például az angol területeken elterjedt Elf on a shelf
forrás

Emlékeztek még a tavalyi bejegyzésekre?
Spórolás és kiadások kisgyermekes családoknál Karácsonykor
Adventi blogposztok
Mikulásosak
és a karácsonyiak
**************
forrás

Print

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...