szerda, november 06, 2013

Fogmosás

Egyszerű kérdés-nek tűnhet amíg az embernek gyermeke nem lesz.
Illetve még akkor is kap némi haladékot, lévén születés után kevés gyermeknek van foga. De aztán jön a fogzás, kibújnak az első fogak és ha túl is vagyunk a fogzás okozta sokkon jöhet az újabb aggódás az új fogacskák tisztítása miatt. Sok gyermek ezt nem tűri jól, bár ma már számtalan módszert bevethetünk. Megpróbáltam sok tippet, ötletet összeszedni, amik átsegíthetnek a különböző, gyermekkorban fellépő fogmosás-undor legyőzésében. 

forrás

Kezdjünk a csecsemőkorral mikor megindul a fogzás, nyálzás az ínyben mocorgó fogacskák miatt.
Eleinte használhatunk speciális fogdörzsölő- vagy "fog"kefét, ekkor még fogkrém nélkül. Cél az, hogy a gyermek hozzászokjon a szájhigiéniához, azaz ahhoz, hogy olykor matatni kell a szájában -eleinte ugye a szülőnek, később maga fogja mosni a fogát. Könnyebb erre ránevelni, ha korán elkezdjük a fogápolást, azt mondják. 
Ekkor még röviden tisztítjuk, dörzsizzük, nem kell 2-3 percig sem tartania -aztán lehet emelnie a hosszt amint megszokta a gyermek a procedúrát. 
Summer fogdörzsölő Finger with case
Ínydörzsölők
-a szülő ujjára huzza és így tisztítja, dörzsöli a baba ínyét
-hasznos duplán, mert a fogzás miatti ínyfájdalmakat is enyhítheti a finom dörzsölés
kép forrása
Canpol fogkefe 3 pcs Training set
Kezdő fogmosószett, kép forrás
Ezt a legkisebb kortól használhatjuk: először az ínyek tisztítására, majd a kicsi fogacskákhoz
A gyermek is meg tudha fogni, ő is gyakorolhat a későbbi valódi fogmosásra és megszokja, hogy tisztítani kell, azaz foglalkozni a fogaival -nálunk bevált, a kicsik imádták ezeket a "fogkeféket" és könnyebben fogadták el mikor már mi mostuk rendesen a fogaikat
Canpol fogdörzsölő Finger
Ujjra húzható fogdörzsölő
A legkisebbek fogmosásakor is hasznos, de később, ha gyermekünk ínye begyulladna is nagyon fontos segítség lehet egy ilyen eszköz
Kép forrása
Ha már jöhet a saját fogkefe a gyermeknek, a fogorvosok azt javasolják, akkor is legyen az a fogmosás menete, hogy a gyermek mossa maga a fogacskáit, de aztán a szülő is mossa át. Érdemes persze figyelni, tanítgatni, hogyan is kell ezt csinálni -de a fogkefével elég lelkesek a kicsik, elég jól tudják utánozni a felnőttek fogmosását, van egy korszak, amikor elég jól mehet a fogtisztítási procedúra és csak a teljes alaposság miatt igényel szülői utómosást.

Azt javasolják, hogy fogat eleinte minden nagyobb étkezés után mosson a gyermek -napi háromszor ideális esetben: reggel, ebéd után és este lefekvés előtt. Iskoláskorban marad csak el az ebéd utáni fogmosás, de akkor sem feltétlenül (sok iskolában van lehetőség ebéd után is fogat mosni, van ahol szorgalmazzák is)

Ekkor már persze fogkrémet is használunk, de gyerekfogkrémet -ezeknél ráírják, hány éves gyermekek számára javasolt. Általában 0+ fogkrémek is vannak amik elvileg születéstől fogva használhatók, de a csecsemőknél még nem szoktak fogkrémet használni, nehogy félrenyelják. Nagyobbaknak pedig már másféle gyerekfogkrémet készítenek a gyártók, rendszerint iskoláskortól javasolják azokat (tehát 6-8 éves kortól a fogkrémek tubusán lévő ajánlás szerint)
Fogkrémből pedig csak egy icipicit kell a fogkefére tenni, nem kell, hogy végigérje az összes sörtét, csak egy pöttynyi fogkrém elég (felnőtteknek is)

Mam fogkefe First Brush 6+m 1 pc mixed color
Nálunk a kicsik első fogkeféje ilyesmi volt: rücskös és vastag markolatú, hogy könnyebben megfoghassák.
Persze eleinte még főleg rágcsálták a fogkefét és emiatt sűrűbben kellett lecserélni, de célunk az volt, hogy megszokják, és amennyire lehet megszeressék a fogápolást. Tarthatunk két fogkefét a gyermeknek: egyiket ő használja -rágcsálja- a másikkal pedig mi mossuk a fogát (ennek sörtéi nem állnak szerteszét a rágcsálástól)
Kép forrása

Aztán elmegy a kedvük, vagy csak nagyobbak lesznek és unalmassá válik a napi rutinos fogmosás és megpróbálják elbliccelni, mint a kézmosást. Vagy megcsinálják, de összecsapják. Ezen segíthet egy időmérő, ami mutatja, meddig kell sikálniuk a fogaikat. Bármilyen időzítőt beállíthatunk, kapható direkt homokórás fogkefetartó is, de más homokóra vagy csak a mobil beállítása is megfelel. Persze ekkor is érdemes nézni, jól mossa-e és nem csak rágcsálja a fogkefét a megadott idő alatt.
Fogkefetartó homokórával (macis)
forrás

További tipp a fogkefe lecserélése érdekesebbre, ami lehet figurás vagy akár elektromos is. Nálunk kb ovis középső csoportos lehetett az egyik gyerkőc mikor nagyon elege lett a fogmosásból és egyik nagyija pont akkor vett neki egy elektromos fogkefét ami csodák csodájára visszaadta kedvét a fogmosáshoz és azóta is szívesebben hazsnálja mint a sima fogkefét.

Dr Fresh fogkefe 4 pack Sponge Bob
A lelkes fogmosást segítheti elő ha kedvelt rajzfilmhőse van a fogkefén
kép forrás

Lelkesítő dalok is vannak a fogmosásról a neten és van, aki úgy oldja meg az időzítést, hogy arra tanítja gyermekét, míg mossa fogait magában daloljon egy dalt, aminek tudja a szövegét és ami időben kb addig tart, ameddig a fogmosásának tartania kell. Ezt persze nehezebb ellenőrizni, de be is kapcsolhatunk egy fogmosó dalnak kinevezett dalt -bár ez meg macerás lehet, hiszen a fürdőben ritkán van cd lejátszó vagy magnó.

Természetesen YouTube-on van videó a helyes fogmosási technikáról is -érdemes ilyet is megnézni a gyermekkel. Itt van még egy nagyon aranyos, angol nyelvű videó:


További fogmosós gyerekdalok angol nyelven:

De még nincs vége a bejegyzésnek, maradt még egy érdekes kérdés a témában:

Mikor vigyük először fogorvoshoz a gyermeket?

Ha már valami baj van a fogával? Vagy előbb? 

Azt szokták javasolni, minél előbb érdemes elvinni. Olvastam olyat is, hogy más fél-egy éves korban, bár számomra meggyőzőbbnek tűnik, hogy elég később -ha megfelelően ápoljuk addig is a gyermek fogát és nem adódik semmilyen probléma (volt olyan ovistársa gyermekeimnek akit érdemes lett volna előbb elvinnie szüleinek fogorvoshoz, de alapesetben legtöbbször elég első találkozást oviskorrra időzíteni és ismerkedőssé tenni szerintem)
Óvodás korban a gyermek még úgy tapasztalja meg, milyen is egy fogorvos és rendelője, hogy nem kapcsolódik ehhez semmilyen rossz élménye. Érdemes előre szólni, ha lehet, hogy csak ismerkedésre visszük a gyermeket: ilyenkor beülhet persze a fogorvosi vizsgálószékbe egyedül is, akár liftezhet fel-le és a fogorvos megmutathatja azt a spatulaszerűt amivel meg szokta nézni a fogakat. A gyermeknek ez nagyon izgalmas és legközelebb, ha gond lenne egy fogacskával nem fog előre szorongani, mert ismerős helyre megy. 

Még egy apróság a fogakkal kapcsolatosan, ami hasznos lehet -nekünk is az lett volna, ha tudjuk előre.

Sokféle fogbaleset adódhat, természetesen ezekkel fogorvoshoz kell menni, de van egy olyan eset, amikor a szülő is sokat tehet a lehető legjobb végkifejletért:

Amikor kiesik a gyermek foga baleset miatt

Legnagyobb lányunk elesett kb egy hónappal azután, hogy metszőfogau kibújtak. Tetézte a balesetet -mert az esés nem volt nagy, csak hasraesett mert megbotlott- hogy cumi volt a szájában. Nagy sírás lett és egy fog maradt a földön: kiesett az egyik metszőfoga. Miután csillapítottuk a fogínye vérzését rohantunk vele fogorvoshoz. Első gyermekünk és kezdők voltunk, nem tudtuk pontosan mit kell csinálni a foggal. Ha tejbe tettük volna vagy egyikünk szájába veszi hogy a nyálunk miatt ne száradjon ki és így rohanunk a fogorvoshoz, akkor lett volna esély visszatenni a helyére. Persze ehhez kell az is, hogy elérhető közelségben legyen rendelő fogorvos hogy időben odaérjünk a foggal és a gyermekkel, de érdemes tudni, hogy ha adottak a lehetőségek és nem hagytuk megszáradni a fogat, akkor van esély azt visszailleszteni a helyére a fogorvosnak (szülőként ne próbálkozzunk ezzel!) Remélem, nem lesz ezen tudásra szükségetek. 

Végezetül pedig íme egy mondóka innen:
Patonai Gabriella
A fogmosó mondóka

Kívül körkörösen, csir-burr-burr,
Belül kisöpröm, huss-huss-huss,
Kívül tiszta, belül szép,
Ahol rágok, ott kell még.
Határozottan, de nem erősen,
A fognyüvőket le is győztem!

Még két mondókát és fogmosós játékokat is találhattok a régebbi Fogtündéres bejegyzésben itt.


Print

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...