péntek, január 04, 2013

Babaváró, Babaköszöntő avagy Tejfakasztó buli

Hallottál már róla? Szeretnél barátnődnek ilyet rendezni? Íme pár infó és tipp leendő babaváró-szervezőknek

Fotó forrása: It's written on the wall


Szervezés

Alapvető kérdések:
 • Mikor és hol?
Általában a babavárás hetedik-nyolcadik hónapjában szokták megrendezni a kismama otthonában (hogy neki a legkönnyebb legyen, de lehet máshová is menni, viszont célszerű valakinek a lakására és ne étterembe, mert ott pl nem lehet játszani) Időben legjobb a kora délután.

Tipp: ha a kismamánál lesz a meglepetés bababuli, akkor valaki hívja el sétálni és a többiek addig feldíszíthetik a lakását. 

Ha mennek férfiak is, avagy a leendő kispapa is otthon lesz, akkor érdemes neki(k) egy külön szobát vagy sarkot fenntartani, mert számukra nem olyan érdekfeszítő a sok babás téma -kivételek azért vannak, nem kötelező kizárni a kispapát a mókából.

Megjegyzés: a tengerentúlon sokszor a várandósság bejelentésekor tartanak ilyen bulit, de ez hazánkban nem hiszem, hogy elterjedne a babona miatt.


További lehetséges időpontok: a baba nemének felfedése kapcsán (amikor a szülők már tudják az ultrahang miatt és bejelentik a rokonoknak, ismerősöknek), de akkor sem késtetek el, ha már megszületett a kicsi: sokszor tartanak a baba születése után ilyen bulit, ekkor hívják tejfakasztónak.

  • Kik lesznek a meghívottak?
  Írd össze a listát, nehogy elfelejts szólni valakinek! A leendő nagymamákat, legjobb bartátnőket, nőrokonokat (tesók, unokatesók, stb), esetleg pár munkatársat a kismama munkahelyéről szoktak meghívni.

  Megjegyzés: elsősorban a kismama legjobb barátnője szokott ilyen bulit szervezni, de tarthatja a kismama is, vagy családtagja.

  Az sem gond, ha nem lesznek túl sokan a bulin: pár emberrel is remekül lehet szórakozni a később bemutatandó játékokkal és a lényeg úgyis a kisbaba várása, avagy ünneplése.

  Ha vannak már nagyobb testvérei a születendő kicsinek, őket se hagyjuk ki a mókából, könnyen bevonhatóak a játékokba és biztosan jól fogják érezni magukat, közelebb hozza hozzájuk a tesó születését -így könnyíthet is a dolgon.

  • Mi legyen a meghívókkal? 
  Hogyan értesítsük a meghívandókat: Interneten vagy postán? Személyesen tudunk szólni nekik vagy telefonon?
  Mindenképpen tudasd az időpontot (nap és óra) és a pontos helyszínt.

  • Étel-ital
  Általában kis falatok, szendvicsek szoktak lenni (büféasztalos állófogadás jellegűek) és alkoholmentes italok (hiszen a kismama úgysem ihatna). Célszerű egészséges ételekkel készülni.

  Tippek: gyümölcsök, zöldségek kis darabokban: gyümölcssalátaként vagy zöldségmártogatósként, teljes kiőrlésű kenyér, zöldségfasírt, stb.

  Ha meglepetésbuli lesz a kismamának, mindenképpen meg kell őt kérdezni, hogy mit ehet -várandósan szorulhat diétára avagy érzékenyebb lehet többféle ételre is, amikre azelőtt nem volt.


  DSC_0626 
  Fotó: BabylandRee

  Az ünnepi büféasztal lényege, hogy szép legyen, de nem kell túlbonyolítani.
  Egy szép terítő, rá az aprósütemények, édességek -esetleg egy muffintorony vagy emeletes nasitartó még jobban feldobja-, szalvéta, egy fotó a kicsiről, virág (elhagyható)
   


  • Dekoráció
  Nem kell sok, készíthetjük sk is. Általában gólyafigurákkal szoktak díszíteni, pici babacipellők vagy babakocsik képével. Kreatív- és papírboltokban sokféle dekorációt találhatunk babaváró bulira.

  Tipp: Terítőt könnyen magunk is készíthetünk bababulihoz illőt: egy sima PVC-s egyszínű terítőre alkoholos filccel rajzoljunk babatémájú rajzokat -cumi, babakocsi, várandós anyuka, stb. Szép emlék is lehet és jól jöhet a babaasztalra is: amikor nagyobb lesz a gyermek és lesz esetleg külön kisasztala, arra is jól jöhet egy aranyos terítő (amit könnyű lemosni). De készíthetünk alátétet is kb ugyanígy vagy miniterítőt (asztalközepet).

  • Legyenek-e mókás játékok?
  Nem kötelező játszani, de feldobja a hangulatot és remek időtöltés. Ha nem is játszotok tilos rémisztő babás-várandós-szülős témákat felhozni, ilyesmit megemlíteni!


  Játékok
  • A klasszikus: bébipapi-kóstoló
  Különböző ízesítésű bolti babapüréket vásárolunk és bekötött szemmel vagy egyforma tárolóból kóstoltatjuk a játékosokkal és a cél, hogy ki talál ki többet, melyik milyen ízű akar lenni? Lapot a tippeléshez innen nyomtathattok ki.
  • Pelenkázós
  játékbaba pelenkázása időre: ki a leggyorsabb?
  • Dalos
  körbe megyünk és mindenkinek mondani kell egy baba- vagy gyerekdal címet, aki nem tud mondani kiesik.
  • Dalos #2
  a játékosoknak folytatniuk kell az egyikük által elkezdett gyerekdalt (akár versben ha nem szeretne nyilvánosan énekelni).

  • Gyerekmondókák #1
  Felírjuk a gyerekversek (dalok) címét vagy kezdősorát (refrénjét) egy papírra, ezt húzzuk ki egy kalapból és a cél az, hogy úgy kell körbeírni, elmagyarázni a verset, hogy a lapon szereplő szavakat nem szabad kimondani! Pl.: Süss fel Nap! - A dal arról szól, hogy keljen fel a világító égitest...(stb)
  • Gyerekmondókák #2: 
  Keressünk olyan képeket, amik egy-egy gyerekversre emlékeztetnek -előző példánál maradva felkelő nap (+ludak)- és ezeket kihúzva (vagy felmutatva) kell kitalálni, melyik mondókához tartoznak. Legjobb ezt csapatokban játszani.
  • Gyerekdalok #3
  Valaki kigondol egy gyermekdalt és elfütyüli vagy dúdolja - a többieknek ki kell találniuk, melyik dal volt az -ezt is lehet két csapatban játszani
  • Nagyhas
  ekkor a vendégek próbálhatják ki milyen is kismamának lenni: adjunk rájuk (egyesével) egy nagyobb pólót és alája tegyenek egy felfújt lufit (még jobb ha víz is van a lufiban, hogy súlya is legyen) avagy egy kispárnahuzatot (megtömve pár ruhával vagy egy könnyű pléddel). Lehet különböző feladatokat is kitalálni a vendégeknek: például kössék be így a cipőfűzőjüket -de óvatosan ezzel a játékkal, ha a kismama érzékenyebb a súlyára, méreteire, nehogy rosszul essen neki.
  • Előkészületes hírességes:
  keress előre képeket hírességekről és gyermekeikről és a játék célja, ki tud minél többet összepárosítani -avagy ki ismeri minél több híresség gyermekének keresztnevét? (tipp)

  • ABC
  Találj ki egy babás szót: lehet ez a buli neve is (babaköszöntő buli) vagy a születendő gyermek neve, de más is -lényeg, hogy olyasmi legyen amely szó minden betűjével tudsz mondani egy babás holmit. Ezeket írd le egy papírcetlire -még jobb, ha képed is van az adott tárgyról például a babás újságokból- és ezeket kell majd a többieknek kitalálniuk. Adsz mindenkinek egy lapot amin függőlegesen az adott szó betűi szerepelnek és oda kell írniuk, szerintük mi van az adott betűvel kezdődő tárgyat mutató képen -amit persze ekkor még nem látnak.


  • Másként leírt gyerekkönyv- és mesecímek 
  Mindenki kitalál egy-egy átírást, ezt felírja egy papírdarabra majd ezeket középre (egy kalapba) rakva a játékvezető húz egyet-egyet és a többiekek ki kell találniuk az eredeti címet.
  Pár példa : Vörös ruhás nőnemű kisgyerek és az ordas, Az apró termetű királyi kisfiú, stb
   Fotó: pinktea
  • Híres mesegyerekek 
  Egy papírra leírjuk a szülő (vagycsak anyuka, apuka, esetleg a rajzfilm) nevét és ki kell találni, ki a gyermekük. Pl.: Kanga - Zsebibaba. Lehet hangosan is kimondani és ki tudja leggyorsabban vagy 2 csapatban játszani. Ötlet forrása:  RustyBumperworld.
  • Találd ki 
  Egy-egy állatfajnál hány utódot szülnek átlag egyszerre? Állatos játék: tippelják meg a játékosok, hány kiselefánt, róka, patkány vagy más állat születik egyszerre. Lehet rákérdezni tojásrakókra is
  • Hogyan hívjuk a kölykeit? 
  Szintén állatoknál, pl: Elefánt -borjú, stb


  • Tippelős #2
  Mennyibe kerülnek a bébiholmik? Mint pelenka, törlőkendő, cumi, stb. A játékosok megtippelik egyesével a játékvezető által mondott babaholmi kb árát. Pontokat lehet gyűjteni: akinek a tippje legközelebb esik a valós árhoz, az kapja a pontot. Ötlet forrása:  Plan the perfect baby shower
  • Memória játék #1
  Készítsünk sk memória kártyákat: meglévő azonos hátoldalú kártyákat is használhatunk -ekkor vagy nyomtassunk ki 2-2 darabot babás témájú képekből (pl cumi, kiscipő, stb) vagy ragasszunk rájuk fehér papírt és arra írjuk le ugyanezt szavakkal.
  • Memória #2
  Ha már rendelkezünk babás holmikkal, a kisebbeket rakjuk ki az asztalra -max 10-et- és ezeket kell (minél többet) 2 perc alatt megjegyezni. Ha letelt a 2 perc elrakjuk egy zsákba a tárgyakat és mindenkinek le kell írnia, mik voltak kint. Az nyer, aki a legtöbb holmira emlékszik helyesen.
  • Keresztrejtvény vagy szókereső rejtvény: 
  Készíthetünk magunk is babás szavakkal -könnyű, gyorsan megvan és jó móka kitölteni a bulikor
  • Megható
  Minden résztvevőnek adjunk 1-1 darabka papírt és írják rá, mi a legszebb emlékük édesanyjukkal kapcsolatosan? Egy recept, program, szülinapi ünneplés vagy az ahogy éjszaka alvás előtt betakarta? De körbeadhatunk egy lapot is amire mindenki felírja egymás után ezt az emléket.
  • Szókuszáló
  Babás témájú szavak betűit külön-külön összekeverjük: ki találja ki leghamarabb az összes szót? Pl.: muic - cumi
  • Kvíz 
  Babás, gyereknevelős, várandós kérdésekből. Vicces és tanulságos kérdezni pár dolgot -pl.: átlagosan mennyi idős a kicsi amikor várhatóan kibújik az első foga? Meddig nevezzük csecsemőnek a kisbabát biológiailag? Mikor nézik uh-n a tarkóredő vastagságát? Stb. Mindenféle babás kérdés érdekes lehet, de tiltottak a betegségekkel, lehetséges bajokkal kapcsolatosak!
  • Bingo
  Magunknak kell elkészítenünk -akár szavakkal (egyszerűbben kivitelezhető) akár képekkel. Természetesen csak babás témájúak legyenek: cumisüveg, babakocsi, stb. Ötlet forrása:  Catch My Party , üres nyomtatható bingos lapokat pedig itt találtok:  RustyBumperworld
  • Hogy hívják a rokonokat?
  Nem a keresztnevük kell, csak az, hogy nevezik általában pl. a testvér gyermekeit? (unokatestvérek) Ötlet forrása:  RustyBumperworld
  • Keresztnév játék
  Melyik keresztnév mit jelent? Lehet célirányosan, ha már tudjuk a kicsi nemét: Fiú és/vagy lány keresztneveket írunk egy oszlopba, melléje egy másik oszlopba a jelentésüket és össze kell párosítani -pl Viktória - győzelem. Ezt is lehet írásban, vagy hangosan, kimondva játszani és 2 csapatban is
  • Születési kövek: 
  Az előzőhöz hasonlóan játszhatunk párosítót születési hónaphoz tartozó drágakövekkel is -Ötlet innen:  RustyBumperworld, magyar nyelvű felsorolás itt található.

  Egyéb mókák, elfoglaltságok:
  • Tippelések: minden vendég kap egy-egy papírt amire felírja szerinte melyik napon, hány órakor, mekkora súllyal és hosszal fog születni a picur. Még érdekesebb ha külön papírdarabokat kapnak mindegyik kérdésre és a helyesen -vagy a valósághoz legközelebb- tippelők vmi apró ajándékot kapnak majd.  Ezeket a papírdarabokat odaadjuk nekik a kérdéssel (például: Melyik nap fog megszületni a kisbabám?) és a buli folyamán egy erre kirakott befőttes (vagy egyéb) üvegbe vagy dobozba dobhatják a tippjüket. Ha a különböző kategóriákban külön tippeltetünk akkor több üveget vagy dobozt is rakjunk ki és mindegyikre írjuk rá, melyik kérdésre adott választ dobják oda.
  • Emlékkönyv:  legjobb külön erre az alkalomra venni vagy készíteni egy szebb emlékalbumot vagy füzetet hogy a vendégek abba írhassák jókívánságaikat a babának.

  Ajándékok

  Először is a köszönőajándék

  avagy kis apróság azoknak akik eljöttek a bulira -rendszerint egy kicsi, díszített papírzacskóba rakunk pár apróságot (sütit, egyebet)

  Mit adhatunk köszönetképpen?

  • cumi alakú cukorka (lehet sk sütni, de készen is vehetünk)
  • szív alakú édesség ("szívem csücske")
  • egyéb babás témájú sütemény
    fotó forrása: MarthaStewart
  • mini plüssállat (ez pl nagyon olcsó és elég kicsi is, aranyos tartozéka lehet a köszönőcsomagnak)
  • plüssállat helyett rakhatunk kis gumikacsát is :p 

  Fotók forrása: 1234

  Miben adjuk?

  • legjobb, ha szánunk rá időt és magunk készítünk egyszerű ajándékzacskókat: sima barna papírzacskókat díszíthetünk: ragasszunk rá matricákat, vagy csak rajzoljunk rá. Egy szalaggal szép csomagolása lesz az apróságoknak.
  • vehetünk készen is, és sima nagyon kicsi méretű ajándéktasak is remek a célra

  Ajándék a kismamának, kisbabának

  Ha meghívott vagy, illik valami ajándékot vinni -a kisbabának és/vagy a kismamának is.
  Ha kismama vagy, írhatsz listát, minek örülnél -nagyszerű erre egy netes lista vezetése, melyhez profi segítséget nyújt a Babaköszöntő vagy a külföldi Wishpot- de kérheted a meghívottakat, vegyenek együtt valami nagyobb (drágább) holmit. 

  Ötletek ajándékokra:

  Praktikusak
  • pelenka -nem túl rafinált, de ha viszel egy csomag pelenkát, az biztosan hasznos lesz: a mérettel is könnyű a dolgod, hiszen újszülött méretű kell
  • elegánsabb a pelenka torta: ugyanaz a hasznos pelenka van benne de szép formába "hajtogatva" és kiegészítve pár aprósággal (általában cumi, kis plüss, rágóka szokott ez lenni, de rakhatsz bele apróságokat az anyukának is) Tipp: készíthetünk mosható pelenkákkal is pelenkatortát

  Fotó: gator-4-life


  DIY tippek sk készítendő pelenkatortához:

  • ajándékszett: ma már szinte minden bababoltban van előre összeállított és szépen becsomagolt (bedobozolt) ajándékszett újszülött ajándéknak (pl. fürdő szett vagy valami plüss és pléd hozzá, ilyesmik)
  Jól jöhet, de egyeztessetek nehogy mindenki ugyanolyat vigyen:
  • bébiruhák: rugdalózó, body, zoknik, stb
  • bármi, ami a babakelengyébe tartozik: kád, vízhőmérő, pléd, cumisüveg, hálózsák, stb
  Amik majd jól jönnek:
  • előkék
  • játékok: morzsolgató avagy szundikendő, csörgő, rágóka, babakocsira játék, stb
  Nagyobb ajándéknak ötletek:
  • babakocsi
  • kiságy
  • pelenkázó komód
  • babapihenőszék
  • szoptatós fotel
  • kiságy
  • babahordozó autósülés
  • jobb minőségű babahordozó kendő (ne kengurut!)
  • babafigyelő monitor
  • légzésfigyelő
  • játszószőnyeg
  • körforgó a kiságyra vagy más zenélő altató
  • pelenkázó táska
  Sk ajándékötletek:
  Kispapáknak:
  • alkohol
  • vicces holmi: például pelenkázós kötény ;-)
  • Apakötény a pelenkázáshoz ;-)
   Ez egy kötény, sok kis zsebbel amikbe a pelenkázáshoz szükséges eszközök (pelenka, törlőkendő, kis zacskó, pelenkázó alátét, popsikrém, szájmaszk a szagok ellen, stb) pakolható, hogy szükség esetén kéznél legyenek. 

  Öko-ötletek, avagy ha Zölden szeretnénk bababulizni

  A környezetbarát verzió

  • Hol tarsuk? Otthon vagy parkban piknikezve (avagy kertben)
  • Étel-ital: megoszthatjuk és készíthet minden résztvevő valamit (batyus buli) 
  • Dekoráció: nem kötelező, akkor nem használunk el sok papírt feleslegesen, de ha több barátnő összeáll, akkor lehet neutrális, vándor a dekoráció: azaz olyan amit fel lehet használni újra, amikor a következő barátnőnél lesz aktuális a babaváró buli ;) Ekkor a dekoráció ne legyen se kisfiús se kislányos -tipikusan lehet zöld- és valakinek meg kell őriznie a következő alkalomig (érdemes annak akinél legutóbb használatban volt, azaz akinek a buliján volt)
  • Ajándékok: elhagyható, de lehet olyasmi amit amúgy is meg kellene vennie az anyukának -írhat listát, miket kell vennie, a meghívottak összebeszélhetnek, mit vagy miket vesznek meg (külön-külön vagy együtt valami nagyobbat). Remek ajándékok a környezetbarát terméket, mint például
   • mosható pelenka
   • mosható melltartó betét
   • mosható pelenkázó alátét
   • bio kozmetikumok -inkább a mamának, a kicsinek nem lesz sokra szüksége és azokat úgyis a gyermekorvos felírja és recepttel a patikából kiválthatók
   • bőrbarát bio ruházat a kicsinek 
   • olyan bébijáték ami környezetbarát -pl. a fából készültek, de remek, ha valaki tud maga sk készíteni játékot -pl horgolni
  • A bulin megtartott játékok pedig lehetnek a már fent említettek


  Print

  1 megjegyzés:

  1. Nagyon jó a cikk! Aki viszont nem akarja saját maga elkészíteni vagy úgy érzi, hogy nincs hozzá érzéke (mint nekem :)), annak ajánlom az alábbi webshopot, ahol készen megvehető többfajta ajándék is a babaváró bulira vagy csak szimplán újszülött ajándéknak. http://bubblepanda.hu

   VálaszTörlés

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...