hétfő, december 31, 2012

Január

E850dd94546711e2882622000a1f985d_7_large
Havi teendők, ötletek, ünnepek:
 1. Elnevezései: Boldogasszony hava, TélhóFergeteg, Vízöntő hava
 2. január 1.: Újév
 3. január 6.: Vízkereszt -ekkor szokás leszedni a karácsonyfát és innentől tart a farsangi időszak
 4. Szerezd be jövő évi naptáraidat -a falit és a határidőt is!- és írd be az ünnepeket, fontos dátumokat, szüneteket (ha decemberben már nem készültél előre az új évre)
 5. Tervezd meg a családi költségvetést az évre és a januári családi programokat és ünnepeket és azt se hagyd ki, hogyan és mikor kezdődik újra a bölcsi/ovi/iskola és miket kell vinni (beszerezni)
 6. Tedd rendbe az asztalod, papírjaidat... Pakold el a tavalyi számlákat és minden olyasmit ami óévi és idén már nem kell
 7. Rakd el azokat a karácsonyi holmikat is (vagy készítsd össze) amik már nem kellenek (maradék csomagolópapírok, ajándéktasakok, stb) Január 6-a Vízkereszt, hagyományosan ekkor bontják le a karácsonyfát -így ekkor érdemes elpakolni a többi karácsonyi szezonális holmit (díszt, stb) is vissza a szekrény mélyére.
 8. Vízkereszttől Hamvazószerdáig tart a farsangi időszak! Tehát ami a karácsonyinak a végét jelenti, az az újabb ünneplősnek a kezdetét :)
 9. Ne felejtst el az újévi fogadalmadat sem -készülj fel a betartásukra :)
 10. Ovidius szerint január 10-e a tél közepe (ekkor kel fel a Delfin csillagkép), ezért érdemes kihasználni az újévi, karácsony-végi árleszállításokat és beszerezni -ha kell még- téli holmi (akár pót-holmik, hogy legyen váltó is mindenből, hiszen télen lesz a legkönnyebben vizes, saras egy-egy ruhadarab). Pláne, mert 13-a ún. január zordulata, az év leghidegebb napja a topolyaiak szerint. Az elkövetkező időre pedig 18-án, Piroska napján lehet következtetni: Ha ekkor fagy, 40 napig el se hagy. (Másik hagyomány szerint 25-e a tél közepe, ez a nap Pál fordulásának napja) 
 11. január 19.: alma-nap, készíts almás pitét
 12. január 22.: a Himnusz születésnapja, a Magyar Kultúra Napja és Vince-nap, aki a bor védőszentje (természetesen bort isznak tiszteletére)
 13. január 27.: Mozart születésnapja -hallgassátok meg gyermeke(i)ddel egyik művét! Érdemes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...